Hoe wordt een complete puntenwolk gemaakt?

12-08-2016

Een puntenwolk wordt (vrijwel) altijd samengesteld uit verschillende scans die vanuit verschillende gezichtspunten zijn gemaakt. Dit proces van samenstellen heet registreren. De posities van waaruit de scans gemaakt worden zijn zo gekozen dat zo min mogelijk “schaduw” in de uiteindelijke geregistreerde puntenwolk aanwezig is. Dat betekent ook dat er altijd met overlap wordt gescand.

Het registreren van de scans is een proces waarbij overeenkomende punten van de ene en de andere scan op elkaar worden gelegd. Deze punten kunnen vooraf worden bepaald door op het te scannen project of object vaste punten aan te brengen. Dit kunnen checkerboards of bollen zijn. Ook kunnen er in de individuele scans punten of vlakken worden aangegeven die na registratie op elkaar horen te liggen. Deze methode met vaste punten heet een target-based registratie.

Een andere manier van registratie is een cloud-to-cloud registratie. Hierbij worden door de software overlappende scanpunten in de verschillende scans gezocht en zo goed mogelijk op elkaar gelegd. Hoe groter de overlap tussen de scans hoe beter deze manier van registreren werkt. Een nadeel van C2C registratie is de enorme rekenkracht die nodig is om een grotere hoeveelheid scans te verwerken. Daarnaast kunnen reflecties en bewegende objecten een groot effect hebben op de kwaliteit van de registratie.