Hoe nauwkeurig kunnen jullie scannen?

11-01-2016

Dat is misschien wel de meest gestelde vraag die we bij Leap3d krijgen te horen. Het antwoord op de vraag hoe nauwkeurig we kunnen scannen is pas te geven als we de vraag goed begrijpen.

Als wordt bedoeld of we heel veel kleine details kunnen zien in de puntenwolk dan wordt er vaak bedoeld hoeveel punten we meten. De resolutie dus. Deze resolutie is bij een stationaire laserscanner in te stellen. Bijvoorbeeld op 6 mm op 10 meter. Dat betekent dat er op een muur die op een afstand van 10 meter van de scanner af staat, punten worden gemeten met een grid van 6 x 6 mm. Op een afstand van 20 meter vallen de punten dan ruim een cm uit elkaar. Indien meer punten nodig zijn kan de resolutie worden verhoogd. Hiermee nemen wel de scantijden flink toe. Een andere oplossing is om meerdere scans uit voeren en deze verschillende scans te combineren. (Registreren) Bijkomend voordeel hiervan is dat het object vanuit verschillende hoeken wordt gescand en er dus meer kanten worden “belicht” en in de puntenwolk te zien zijn.

De afmeting van details die te zien zijn wordt gedeeltelijk bepaald door de fysieke afmeting van de laserbundel. Zo is het met een laserscanner niet mogelijk om (haar)scheuren in een muur of weg te meten of de oppervlakte van een munt. Hiervoor zijn andere scantechnieken veel geschikter zoals structured light of laser triangulatie.

Dan kunnen we het nu hebben over de nauwkeurigheid waarmee een punt wordt gemeten. Volgens de specificatie van onze scanners ligt deze puntmeting binnen 2 mm op 10 meter afstand. In het kalibratierapport zien we dat dit zelfs nog een stuk lager is. Betekent dat dat elke punt in een puntenwolk binnen 2 mm van de werkelijkheid ligt? Het antwoord hierop is een volmondig nee, dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Er zijn namelijk een aantal factoren die de meting beïnvloeden. Zo zijn er materiaal eigenschappen. Is het materiaal glimmend dan kunnen laserstralen worden afgebogen, is het materiaal mat zwart dan kan net heel veel energie worden opgenomen. Ruiten laten soms laserstralen gewoon door, de volgende keer spiegelen ze of absorberen ze juist de energie. Onder welke hoek raakt de laser het materiaal? Hoe rechter de hoek tussen laser en object hoe beter de meting. Ook het weer is van invloed. Als het mistig is of regent wordt de laser verstrooid en bij harde wind of trillingen kan de hele scanner bewegen. Verder is de registratie van de scans van grote invloed op het uiteindelijke resultaat.

Bij het registreren worden de verschillende scans samengevoegd tot 1 volledige puntenwolk. Hoe dit in zijn werk gaat en wat hierbij komt kijken kunt u vinden in een ander blogbericht.