Transformatie bestaande gebouwen: 3D Laserscanning en scan2BIM

De bouwsector is volop in beweging en dat brengt uitdagingen met zich mee. Veel bestaande gebouwen ondergaan een transformatie naar een nieuwe bestemming. Vaak zijn in zo’n situatie alleen gedateerde, analoge tekeningen beschikbaar. Met 3D laserscanning brengen we het gebouw uiterst nauwkeurig in kaart.

Scan2BIM

In veel gevallen zetten we de puntenwolken vervolgens om naar een 3D model (scan2BIM). Daarmee heeft de opdrachtgever een betrouwbaar uitgangspunt voor zijn transformatie en worden de faalkosten verlaagd.

Wat we doen

Onze metingen voeren wij uit ten behoeve van:

  • Transformatie
  • Renovatie
  • Restauratie
  • Beheer- en assetmanagement (conform NEN2580-normen)
  • Energie- / renovatievraagstukken
  • Inpassingen van ontwerp in omgeving.

Opdrachtgevers zijn onder meer architecten, projectontwikkelaars, ontwikkelende bouwers, bouwadviesbedrijven, woningcorporaties, ingenieursbureaus, ICT-bedrijven, vastgoedeigenaren, landgoedeigenaren, retail managers en aannemers.

BIM model

De 3D meting met de laserscanner kan worden omgezet naar een BIM (Building Information Model/Management) model. Dit kan op alle detailniveau’s (LOD). Dit is een ideale basis voor transformatie, renovatie en herontwikkeling. 

Plattegronden en dwarsdoorsneden

De meting met de laserscanner kan worden omgezet naar plattegronden en dwarsdoorsneden. Deze plattegronden kunnen worden geleverd op basis van diverse normen (NEN2580 e.a.). De juiste oppervlakten en inhouden volgens de juiste en actuele informatie. Geen muren, ramen en deuren op de verkeerde locatie, geen verouderde informatie, geen zoekwerk door het archief. 

Voordelen: vermindering faalkosten tijdens de bouw.

Geveltekeningen

De meting met de laserscanner kan worden omgezet naar geveltekeningen op elk gewenst detailniveau.